Plus artikel
De har måske Danmarks bedste udsigt, maden er 90-100 % økologisk, og de har været nævnt i Michelin-pendanten, White Guide. Restaurant Himmel og Hav byder dig indenfor (og udenfor) på en af landets bedst beliggende restauranter – med ’rigtig mad’ i fokus.Himm
For 9 år siden skete der noget stort uden for Odder. Ægteparret Bjørn og Britt valgte at trække teltpælene op fra deres travle restaurant på Væddeløbsbanen i Aarhus med mere end 30 ansatte. For der skulle ske noget nyt. Og dét gjorde der, da de startede restaurant Himmel og Hav i de naturskønne omgivelser uden for Odder. Himmel og Hav er skabt ud fra ønsket om at lave noget mere personligt – for både dem selv og deres kunder. Her er Bjørn i køkkenet, og Britt, der er uddannet pottemager og gartner, alle restaurantens grønne dekorationer, ligesom maden serveres på smuk, hjemmelavet keramik.
En oase i bugten
Gemt væk fra veje og andre bebyggelser – og omkranset af smukke træer og fuglekvidder – ligger det lille, sortbejdsede hus med uforstyrret udsigt over Saksild Bugt.
”Det er rustikt og nede på jorden, det er i god pagt med naturen. Man kan sidde helt ude i naturen under kastanjetræet ved det yderste bord mod havet.” Fortæller Bjørn, der selv er uddannet skibskok, mig, da vi taler sammen ”Himmel og Hav skal være harmonisk – og ikke fisefornemt. Her er der plads til alle”.
Det Økologiske Spisemærke i Guld
Flere gange kalder Bjørn den mad, Himmel og Hav laver for ’rigtig mad’. Og jeg forstår, hvad han mener. Hos Himmel og Hav er der nemlig fokus på, at maden skal smage godt – men også være dyrket på en måde, der giver mening.
”Hos os er der gode råvarer og gode vine hele vejen rundt. Det skal være økologisk og godt og smage af noget. Vi serverer rigtig mad.”
Og det har restaurant Himmel og Hav gjort så godt, at de har modtaget det eftertragtede Økologiske Spisemærke i Guld – hvilket betyder at 90-100 % af deres råvarer er garanteret rendyrkede økologiske.
Skibskokkens hjemmelavede mad
Måske skal restaurantens filosofi om at lave tingene selv findes i Bjørns baggrund som skibskok ”Jeg er jo vant til at lave mad ud af … ingenting. Og pludselig er det blevet trendy.”
Det selvgjorte gælder faktisk for hele Himmel og Havs køkken, hvor saucerne er hjemmelavede, fiskene er hjemmesaltet – ja selv baconen har de selv røget.
”Nogle gange kommer folk ind og spørger: ’Ej noget lækkert brød. Hvor får I det fra?’ … Jamen det bager vi da selv. Det har vi gjort i 30 år”, siger Bjørn og griner.
Man siger ’ja tak’ til en kronhjort
Hos Himmel og Hav er det også de danske råvarer, der spiller sammen med den østjyske natur, du finder menuen. Derfor skifter menukortet også ofte og kan indeholde råvarer, man måske normalt ikke finder på restauranter.
"Det er vigtigt for os, at vi hovedsagtligt bruger danske varer – vi har fx et tæt samarbejde med Økologiens Have i Odder." siger Bjørn og fortsætter: "Alt det vi kan, får vi fra dem, der er tættest på. Der er lokale landmænd, der siger ’Nu har jeg lige slagtet en ko – hor meget kan I bruge?’ og så kommer vi jo den på menuen. Eller også kommer der jægere, der har skudt en kronhjort. Og så siger vi jo 'ja tak'."
Artiklen er skrevet i samarbejde med Restaurant Himmel og Hav.
FOTO KREDIT: Restaurant Himmel og Hav.